пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

ІСТОРИЧНИЙ ВЕЧІР «ЖІНКИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ»

ІСТОРИЧНИЙ ВЕЧІР «ЖІНКИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ»
Для проведення вечора історії слід підготувати необхідне обладнання: рушники, свічки, книжки про жінку та її долю в історії України, картинну галерею.
Дійові особи: Be д у ч и й Ведуча.
(Лунає пісня «Ніч яка місячна».)
Ведучий. Старі ікони й парсуни доносять до нас одухотворені, про­світлені обличчя наших жінок ще від прадавніх часів і часто з книжкою в руках. Вони не тільки були дружинами найшанованіших чоловіків з ук­раїнських князівських родів, шляхти та козацької старшини, а й самі були політиками, ученими, митцями. Протягом усієї історії України чимало з них у культурно-освітній, політичній і навіть військовій діяльності не тільки не поступалися перед чоловіками, а й перевершували їх. Але завжди на різних життєвих шляхах і перехрестях українська жінка стояла на боці милосердя, несла велику любов і родинний затишок.

Ведуча. Своє уявлення про жінку-русинку, яка тисячі років творить життя, зцілює людей своєю добротою, змогли передати в подобі Богоматері давньоруські майстри іконопису. Не дарма в культурі українського наро­ду найбільш поширеними були два мотиви: Богоматір Милування — мати, яка пестить дитину, й Оранта (або Панагія) Заступниця, Покровителька. Запорожці понад усе шанували Покрову Богоматір. На іконі з Покровської січової церкви (Нова Січ — 1734—1775 pp.) Покрова боронила козацтво про­стертим над їхніми чубатими головами святим обручем (рушником).

Немає коментарів:

Дописати коментар